Søndag d.23. April

Fremtidens Europa

Hvordan ser Europas fremtid ud? Er EU og Europa ved at bryde sammen i populisme og lukkede grænser? Og hvad betyder flygtningestrømmene for velfærdsstaterne i Europa? På dagen for første runde af det afgørende præsidentvalg i Frankrig har vi inviteret internationale og danske forskere og europa-aktører til at give deres bud på udsigterne for fremtidens Europa. Programmet vil være tredelt i en workshop med aktivisiterne Elena Askløf og Peter Laugesen, efterfulgt af et oplæg af den danske EU-Kommissær Margrethe Vestager og endeligt en række mikroseminarer og debat mellem internationale og danske forskere bestående af Dorte Sindbjerg Martinsen (KU), Uffe Østergård (CBS), Susanne K. Schmidt (Universität Bremen) og Bjørn Høyland (Universitetet i Oslo) med tidligere minister og prorektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis som moderator.

Margrethe Vestager

-EU-Kommissær, tidl. minister i Danmark

Da Margrethe Vestager modtog Berlingske Tidendes pris for Årets Dansker 2016, stod det bl.a. i læserindstillingerne, at hun var den, der turde at kæmpe imod skatteunddragelser hos multinatinoale selskabers som Google, Facebook og Apple. Det er denne kamp, der har markeret Margrethe Vestagers tid som EU-Kommissær for konkurrence, hvor hun har vist sig utrættelig og har sat spørgsmålet om skatteundragelse til et globalt debatemne. Tidligere var hun formand for Radikale Venstre samt Økonomi- og Indenrigsminister senest i Regeringen Helle Thorning Schmidt.

Elena Askløf og Peter Laugesen

-aktivister, projektentreprenører og freelancejournalister

Elena Askløf og Peter Laugesen er grundlæggere af projektet "Vores Europa", med hvilket de sætter fokus på den europæiske ungdomsgeneration og dens tilknytning til Europa samt dens demokratiske engagement deri. På deres rejser rundt i Europa har de mødtes med Europas unge og diskuteret drømme og visioner samt, hvilke udfordringer der forbindes med Europa. Disse møder og erfaringer bruger de til at holde foredrag og lave workshops og derigennem belyse Europa set gennem ungdommen. Til Regensens Symposion vil de netop sætte fokus på forholdene for ungdommen i det fremtidige Europa.

Uffe Østergaard

-historiker og professor emeritus ved CBS

Uffe Østergaard er historiker med en lang række akademiske meritter. Som tidligere lektor og vicedekan på Aarhus Universitet, forsker ved en række akademiske projekter på bl.a. Det Europæiske Univsersitetsinstitut i Firenze og på Harvard University, Jean Monnet Professor i Europæisk Civilisation og Integration og professor emeritus ved CBS har Uffe Østergaard specialiseret sig i dansk og europæisk kultur- og identitetshistorie. Derudover har han udgivet adskillige bøger og er ofte blevet brugt som kommentator i udenrigspolitiske spørgsmål hos dagbladene Information, Jyllands-Posten og Berlingske. Som stærk tilhænger af et europæisk samarbejde og gennem sin forskning var Uffe Østergaard længe overbevist om en post-national orden, og at en europæisk identitet ville feje de nationale identiteter af vejen. I dag og til paneldebatten ser han dog anderledes på det og stiller spørgsmålet: “Hvorfor vil europæere ikke have et forenet Europa?”

Susanne K. Schmidt

-politolog og professor ved Institut für Interkulturelle und Internationale Studien på Universität Bremen i Tyskland

Susanne K. Schmidt forsker blandt andet i europæisk integration og global governance og indenfor de sidste 15 år har hun ledet en række EU-forskningsprojekter, som alle har fokuseret på forholdet mellem national og EU lovgivning. Projekterne har blandt andet undersøgt, hvordan EU-medlemslande har søgt at udforske grænserne for autonomi uden at komme i strid med EU-lovgivningen. Senest er hun leder af projektet TransJudFare “Transnationalization and Judicialization of Welfare”, som undersøger hvordan EU-medlemslande forholder sig til EU-lovgivning i forhold til udbetaling af velfærdsydelser til EU-borgere. I paneldebatten vil hun netop diskutere europæisk integration gennem lovgivning og faren ved en overstatsliggørelse af EU.

Dorte Sindbjerg Martinsen

-professor ved institut for Statskundskab på Københavns Universitet

Dorte Sindbjerg Martinsen forsker blandt andet i Europæisk integration, velfærdspolitik og EUs betydning for national politik. Derudover er hun tilknyttet Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet. Sindbjerg Martinsen er også en del af forskningsprojektet “Transjudfare” sammen med med Susanne K. Schmidt. Sindbjerg Martinsen vil diskutere Europas fremtid ift. udviklingen omkring immigration, EU og velfærdsstaterne i Europa til Regensens Symposion.

Bjørn Høyland

-professor i statskundskab på Universitet i Oslo og forsker i det politiske system i EU med særlig vægt på Europaparlamentet

Høyland er en del af et forskningsprojekt om Europa i Forandring, der undersøge den nuværende krise i Europa, europæisk migration, mobilitet, økonomisk vækst i lyset af nationale identiteter og hvor godt den europæiske sociale model fungerer politisk og økonomisk. Høyland er bl.a. forfatter til bogen “The Political System of the European Union” og er derudover også medlem af redaktionerne på tidsskrifterne European Union Politics og Journal of Peace Research. På Regensens Symposion vil Høyland diskutere de lovgivende instituitoners moderrerende effekt, samt Europaparlamentarikernes karriere ambitioner og deltagelse i det lovgivende arbejde. Titel på oplæg: "MEPs Career Ambitions and Legislative Participation: The Moderating Effect of Electoral Institutions".

Programmet for denne blok:
• Kl. 11:00 - 12:00 Workshop v/ Elena og Peter.
• kl. 12:15 - 13:15 Oplæg v/ Margrethe Vestager.
• kl. 13:30 - 16:00 Mikroseminarer og debat om Fremtidens Europa (in english):
•Dorthe Sindbjerg Martinsen: "EU Immigration and the Welfare State. An Unsustainable Combination".
•Susanne K. Schmidt:"Integration through law and the perils of over-constitutionalization".
•Bjørn Høyland:"MEPs Career Ambitions and Legislative Participation: The Moderating Effect of Electoral Institutions".
•Uffe Østergaard: "Why are the Europeans not interested in a united Europe?".
Moderator: Lykke Friis.